Verdubbeling van aantal nieuwe deelnemers GLI

In een jaar tijd is het aantal nieuwe deelnemers dat met een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) startte verdubbeld. Zo’n 82.000 mensen zijn hier nu mee gestart. Vier op de vijf mensen valt erdoor af of heeft geen gewichtstoename meer. Ruim 30 procent verliest meer dan 5 procent van hun gewicht. Dit meldt het RIVM.

Sinds 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed van het basispakket van de zorgverzekering. Mensen krijgen er advies en begeleiding bij gezond eten, gezond leven en bewegen. Een GLI moet een leefstijl- en gedragsverandering in beweging brengen.

Kwaliteit van leven

Het grootste effect dat mensen ervaren na gewichtsverlies, is een betere kwaliteit van leven. Na afloop van een ongeveer 9 maanden durende behandelfase, kunnen de deelnemers hun kwaliteit van leven een cijfer geven. Gemiddeld steeg deze score met 7,5 punten op een schaal van 0 tot 100. Mensen bewegen makkelijker, ervaren meer gemak bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en hebben minder pijn. Deelnemers die 5 procent of meer van hun gewicht verloren, hadden een betere kwaliteit van leven van +11,3 punten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky