NZa deelt fikse boete uit voor overnames zonder goedkeuring

Als een zorgaanbieder wil fuseren of een bedrijf wil overnemen, moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hier toestemming voor geven. NFA Management B.V., het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds en de Stichting NFA hebben dit zeventien keer niet gedaan. Daarom krijgen zij respectievelijk een boete van 71.200 euro, 5.800 euro en 900 euro opgelegd. Dit melden de NZa en ANP.

Omdat fusies en overnames grote gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in een regio, moeten deze altijd vooraf bij de NZa worden gemeld. De gevolgen van een overname moeten door zorgaanbieder inzichtelijk zijn gemaakt en alle stakeholders moeten goed betrokken zijn bij het overnameproces. Een fusie of overname is pas toegestaan als de NZa akkoord geeft.

Zeventien overnames niet gemeld

Het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds is in 2017 opgericht en helpt jonge apothekers om hun eigen bedrijf op te zetten. Dit fonds en het tweede fonds NFA Management worden beide geleid door de Stichting NFA. Nadat deze in april 2022 om toestemming vroeg voor een overname van een keten uit Goes, ontdekte de NZa dat NFA zeker zeventien overnames heeft gedaan zonder hier goedkeuring voor te vragen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky