Expertisecentrum voor astma verbetert kwaliteit van leven en drukt zorgkosten

Voor mensen met ernstige astma kan het speciaal expertisecentrum in MCL in Leeuwarden uitkomst bieden. Belangrijke pluspunten zijn dat het aantal ziekenhuisbezoeken hierdoor afneemt en de zorgkosten afnemen. Dit meldt Omrop Fryslân. 

Leeuwarden heeft volgens longarts Akke-Nynke van der Meer van het MCL best veel mensen met onrustige astma. Ze nemen hiervoor veel medicatie in, maar krijgen desondanks weleens een longaanval die kan leiden tot een ziekenhuisopname. In het MCL is een speciaal expertisecentrum voor mensen met ernstige astma, waar onderzocht wordt waarom hun klachten zo lastig op te lossen zijn.

Minder ziekenhuisopnames door ernstige astma

In het centrum komen mensen vanuit het hele land die daar advies kunnen laten opstellen voor hun eigen arts, zodat de astma beter onder controle te krijgen is. Na jarenlang onderzoek naar deze methode is longarts Van der Meer duidelijk enthousiast over deze behandelmethode. Een dag in Leeuwarden scheelt veel patiënten ziekenhuisopnames in de toekomst. Dit verbetert hun kwaliteit van leven, maar verlicht ook de druk op de zorgkosten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky