Weinig vertrouwen in instituties hindert mensen in halen van coronaprik

Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de gezondheidszorg of overheid, haalden minder vaak een prik tegen het coronavirus dan mensen met (veel) vertrouwen in dergelijke instituties. Mensen met betaald- of vrijwilligerswerk, halen relatief vaak een coronavaccinatie. Dit meldt het CBS. 

86 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder heeft in de afgelopen jaren minstens één coronavaccinatie gehaald. Mensen met weinig of geen vertrouwen in de Tweede Kamer lieten minder vaak (83 procent) zo’n prik zitten dan mensen die wel vertrouwen hadden in deze institutie (91 procent). 80 procent van de mensen met weinig of geen vertrouwen in de gezondheidszorg is gevaccineerd tegen corona. Onder mensen met veel vertrouwen in de gezondheidszorg lag de graad 9 procent hoger.

Betaald werk of vrijwilligerswerk

Een al dan niet actieve deelname in de maatschappij speelt ook een rol in het halen van een coronaprik. Onder mensen die vrijwilligerswerk deden, haalde 88 procent een vaccinatie. Onder niet-vrijwilligers was dat 84 procent. Mensen die nooit actief zijn geweest bij een vereniging haalden daarbij minder vaak een inenting tegen corona dan mensen die minimaal één keer per week hun gezicht laten zien bij een vereniging. Ook onder mensen met en zonder betaald werken zijn er verschillen: van de mensen met betaald werk haalde 85 procent een vaccinatie, tegenover 78 procent van de mensen zonder betaald werk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky