Bravis en Amphia storen zich aan hoge aantal patiënten dat niet komt opdagen

Ziekenhuizen Amphia en Bravis wachten ieder jaar op tienduizenden patiënten die hun afspraak niet nakomen. Volgens de hospitalen zouden de wachtlijsten niet zo lang zijn als mensen zich tijdig zouden afmelden. Dit probleem zou ook in andere ziekenhuizen spelen en zorgt niet alleen voor gaten in de planning, maar kost ook miljoenen euro’s. In het Amphia Ziekenhuis kwamen vorig jaar 25.000 patiënten niet opdagen en in het Bravis waren dat er ruim 10.800. Dit meldt PZC.

Vooral op poliklinieken komen mensen vaak niet opdagen. Aan afspraken voor operaties houden mensen zijn eigenlijk altijd wel. Er is meer contact met patiënten die een operatie ondergaan en ook zijn mensen vaak gemotiveerd om die door te laten gaan. Waarom mensen niet op hun poliklinische afspraak komen is niet duidelijk. Het kan zijn dat bijvoorbeeld oorpijnklachten verdwijnen en een afspraak met de KNO-arts niet meer nodig is, maar het heeft ook met de soort patiënt te maken. “De ene patiënt is nu eenmaal trouwer aan afspraken dan de anderen”, zegt Denis Verburgh, programmamanager ‘Polikliniek van de toekomst’ van het Bravis ziekenhuis.

Herinneringsmails

Patiënten kunnen een rekening ontvangen van Bravis en Amphia als zonder annuleren wegblijven, maar dat willen ze nog niet doen. En zwarte lijsten zijn voorlopig ook niet aan de orde. Patiënten met een afspraak op de polikliniek. Afspraken worden via de mail bevestigd en drie dagen voor de afspraak komt er via de mail nog een reminder binnen. Als er geen mailadres beschikbaar is, sturen de ziekenhuizen een herinnerings-sms. Sindsdien neemt het aantal ‘no-shows’ gelukkig af.

Dankzij deze reminders is het aantal poli-patiënten dat niet naar een afspraak in het Bravis kwam gedaald van 12.700 in 2022 naar 10.800 in 2023.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky