SEH's Tjongerschans, Nij Smellinghe en Antonius iedere week paar uur dicht

Het Tjongerschans in Heerenveen, Nij Smellinghe in Drachten en het Antonius Ziekenhuis in Sneek sluiten een paar keer per week maximaal 2 uur de deuren van hun spoedeisende hulp. Op deze manier moet de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijven. Dit meldt Omrop Fryslân. 

Mensen die een hartaanval hebben of zwaar gewond zijn kunnen wel gewoon terecht op de SEH’s in alle ziekenhuizen, maar in minder acute gevallen kunnen mensen er soms tijdelijk niet terecht. Dit gebeurt als de spoedeisende hulp helemaal vol ligt of als de patiënten dusdanig ernstig ziek zijn dat er geen personeel meer over is voor andere patiënten.

Piekmomenten

De sluiting ligt overigens niet meteen aan de personeelstekorten. Ook op de spoedeisende hulpposten in Heerenveen, Drachten en Sneek zijn er niet genoeg gekwalificeerde verpleegkundigen, maar normaal gesproken is er genoeg capaciteit. Het gaat echt om sluitingen tijdens piekmomenten.

Goede doorstroming

Het enige ziekenhuis in Friesland dat bijna geen ‘time-outs’ heeft is het MCL in Leeuwarden. Volgens hoofd spoedeisende hulp Remko Seinstra heeft dit te maken met de grootte van het ziekenhuis, maar ook hoe de zorg er georganiseerd is. “We zijn druk bezig geweest met de vraag hoe we kunnen zorgen voor een goede doorstroming. Lukt dat niet, dan vragen we de medische staf om ons te helpen om te kijken hoe we de patiënten zo snel mogelijk in de kliniek kunnen krijgen.” Het MCL heeft ook een regiofunctie en heeft daardoor eigenlijk altijd ruimte voor ernstige spoed. Een patiënt met een hevige beenbreuk kan mogelijk op een andere plek sneller hulp krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky