Simon Keizer schaatst geld bij elkaar voor kankeronderzoek

Simon Keizer was dinsdag als ambassadeur van Stichting Lymph&Co aanwezig bij de kick-off van De Hollandse 100, het jaarlijkse sportevenement waar geld voor onderzoek naar lymfeklierkanker wordt opgehaald. De 39-jarige artiest wil graag de boodschap delen dat de wetenschap "aan de vooravond" staat van een verandering in het ziektebeeld dat bij lymfeklierkanker hoort, zegt hij in gesprek met het ANP.

De moeder van Keizer kreeg tien jaar geleden de diagnose lymfeklierkanker. "De variant die zij heeft, daar valt niet van te winnen. Maar de wetenschap is heel dicht bij dat moment, dat we dat anders kunnen uitspreken. Misschien niet van te winnen, maar dat het een chronische ziekte gaat worden. Dat is mijn hoop en mijn boodschap naar iedereen toe, van: jongens, we staan echt aan die vooravond."

Geld voor onderzoek

De Hollandse 100 bestaat uit 10 kilometer schaatsen en 90 kilometer fietsen en vindt dit jaar plaats op zondag 24 maart in Thialf in Heerenveen. Het geld dat wordt opgehaald, gaat ieder jaar naar een onderzoek naar lymfeklierkanker. Voor Keizer dinsdag zijn eerste meters op het ijs maakte, had hij artsen gesproken die deel uitmaken van het onderzoek waarnaar het geld dit jaar gaat. "Zij spraken zeer gepassioneerd over hoe het geld wordt besteed. Dan stap je naar buiten en denk je: hier doen we het voor."

Bluffen

Nadat Keizer wat rondjes had geschaatst, deelde hij dat zijn voorbereiding tot nu toe "slecht" is geweest. "Dit was mijn eerste keer op de schaatsbaan, maar het schaatsen... daar bluf ik me wel doorheen. Want dat is 10 kilometer en dat lukt wel. Maar 90 kilometer fietsen, dat vind ik wat zwaarder. Ik heb afgelopen weekend voor het eerst gefietst en toen dacht ik wel: oei, dit moet ik nog een paar keer doen."

Voormalig topschaatsster Marianne Timmer gaf Keizer nog een kort lesje bochten schaatsen. "Pootje over heet dat", legt Keizer uit. "Dat vind ik altijd angstig omdat ik als kind een paar keer goed hard ben gevallen. Maar Marianne was heel lief, ze nam me iedere keer mee door een bochtje."

Keizer zijn zevende deelname 

Voor Keizer is het de zevende keer in de achtjarige geschiedenis van de sportactie dat hij meedoet. De artiest ziet nog veel groeimogelijkheden voor het evenement. "Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om wandelend mee te doen. Dat heeft mijn zus mede geïnitieerd, daar ben ik heel trots op. Nu is er ook het schaatsen voor kinderen bij. Mijn nichtje gaat ook meedoen. Het is echt zo'n mond-tot-mond-ding. Laten we hopen dat elk jaar die olievlek wat groter wordt."

Door: ANP