RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruiden in supplementen: 'Doden gevallen'

Het RIVM waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen of thee met de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga en Ashwagandha. Deze kruiden kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en zijn in sommige gevallen zelfs dodelijk. Wereldwijd zijn er tientallen doden gevallen na het gebruik van Tabernanthe iboga, waaronder een paar in Nederland. Dit meldt het RIVM.

Tabernanthe iboga kan het ritme van het hart verstoren en daardoor dodelijk zijn. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, acute psychoses, epileptische aanvallen en hallucinaties. De gezondheidseffecten zijn zeer ernstig en kunnen voorkomen bij gebruik volgens de verpakking. Daarom adviseert het RIVM tegen gebruik van supplementen met deze kruid, die voornamelijk online verkocht wordt.

Abortus opwekken

Naar Ashwagandha is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar artsen in Nederland én het buitenland hebben vergiftigingen met deze kruid gemeld. In de meeste gevallen hadden gebruikers een aangetaste lever. In India en China is Ashwagandha gebruikt om abortussen op te wekken. Of dit nog steeds gebeurt is niet bekend en ook is niet onderzocht of Ashwagandha inderdaad een abortus in werking kan stellen. Het RIVM adviseert om geen voedingssupplementen of thee met deze kruid te gebruiken. Drogisterijen verkopen supplementen die de kruid bevatten.

Schade ongeboren kind

Ook Huperzia serrata kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruikers kunnen er spierverzwakking, buikkrampen en diarree van krijgen. Andere klachten zijn toegenomen speekselproductie, wazig zicht, tranende ogen en verlammingsverschijnselen. Zwangeren die Huperzia serrata gebruiken, kunnen hiermee ernstige schade aanrichten aan hun ongeboren kind. Al deze effecten kunnen ontstaan bij gebruik volgens voorschrift. Daarom raadt het RIVM af om ook geen voedingssupplementen met Huperzia serrata te gebruiken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky