Met diabetes vasten tijdens ramadan? Dit zijn de adviezen van artsen

Veel chronisch zieke patiënten met diabetes willen graag vasten tijdens ramadan. Tijdens ramadan eten en drinken moslims niks tussen ochtendschemering en zonsondergang. Mensen met een gezond lichaam kunnen dit veilig doen, maar mensen diabetes type 1 en 2 is dat toch even anders. Jonge kinderen, zwangeren en chronisch zieken hóeven ook niet mee te doen, maar vaak vinden de volwassenen het lastig om niet te vasten. Desondanks raden artsen het moslims met diabetes type 1 af om hieraan mee te doen. In sommige gevallen geldt dit advies ook voor diabetes type 2. Dit meldt RTL Nieuws. 

Huisarts  en promovenda aan het Amsterdam UMC Siham Bouchareb weet dat uit internationaal onderzoek is gebleken dat mensen met diabetes vaak meedoen met de ramadan en daarmee hun risico op complicaties vergroten. Zo kunnen zij last krijgen van hypo’s of hypers. Mensen met ernstige hypo’s kunnen zelfs hun bewustzijn verliezen.

Liever niet vasten bij diabetes type 1

Voor mensen met diabetes type 1 geldt dus een negatief advies voor vasten. Voor mensen met diabetes type 2 zijn er enkele uitzonderingen. Als zij goed zijn ingesteld op hun medicatie en niet kampen met ernstige gezondheidsproblemen, of als hun medicatie goed kan worden aangepast, dan kunnen ze voorzichtig meedoen met vasten. Wel vindt Bouchareb dat zij hierover goed voorgelicht moeten worden. Zij adviseert diabetespatiënten ook om vooraf in gesprek te gaan met hun zorgverlener, zodat ze weten op welke symptomen ze moeten letten om op tijd te stoppen met vasten. Ook kunnen ze mogelijk zelfmetingen doen en om medicatie- en voedingsadviezen vragen.

Voorlichtingsavonden voor chronisch zieken

Internist Ali Lahdidioui is voorzitter van de Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN). Hij organiseerde tot 2020 voorlichtingsavonden in moskeeën met diabetesscreenings. In Almere was er afgelopen weekend een voorlichtingsavond in Moskee Ar Raza, waar internist/nefroloog Shaikh Azam Nurmohamed van het Amsterdam UMC aanwezig was. Aanwezigen konden met hem in gesprek over vasten en de gevaren ervan voor mensen met diabetes.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky