Levensgevaarlijke nepmedicijnen worden ook in Nederland verkocht

De Britse inspectie voor de Gezondheidszorg MRHA ziet steeds meer nepversies op de markt verschijnen van de diabetesmedicijnen Ozempic en Wegovy van de Deense farmaceut Novo Nordisk. Sommigen zijn levensgevaarlijk. Ook in Nederland worden de nepmedicijnen verkocht.

Ozempic en Wegovy zijn bedoeld voor diabetespatiënten, maar sinds ze door beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk worden aangeprezen als afslankmiddel is een wereldwijd tekort aan de medicijnen ontstaan. Criminele organisaties proberen daarmee hun voordeel te doen. Hun verpakkingen zijn niet van echt te onderscheiden, maar sommige injectiepennen blijken levensgevaarlijke stoffen te bevatten. Het Britse geneesmiddelenagentschap heeft onlangs bijna negenhonderd van deze nep-injectiepennen van Ozempic in beslag genomen - meer dan in Denemarken, Ierland, Zwitserland, IJsland en Nederland samen.

Meerdere waarschuwingen voor nepmedicijnen 

In Nederland hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Diabetesvereniging Nederland (DVN) al gewaarschuwd voor de nepmedicijnen. In onder meer Engeland, de Verenigde Staten en Oostenrijk moesten mensen in het ziekenhuis worden opgenomen door het namaakmiddel.

De Deense geneesmiddelenproducent Novo Nordisk zegt samen te werken met internationale en lokale gezondheidsautoriteiten om de illegale onlineverkoop terug te dringen. Novo Nordisk, dat dankzij de populariteit van de middelen vorig jaar uitgroeide tot het waardevolste bedrijf van Europa, heeft ook een particulier onderzoeksbureau ingeschakeld om illegale producenten op te sporen.

Door: ANP