Hartstichting en KNVB willen zoveel mogelijk voetbalclubs ‘hartveilig’ maken

Nederland telt 2.800 voetbalverenigingen en allemaal krijgen ze hulp van de KNVB en Hartstichting bij het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van een automatische externe defibrillator (AED). Het doel is om zoveel mogelijk voetbalclubs ‘hartveilig’ te maken en daarom bieden de Hartstichting en Nederlandse Reanimatie Raad met korting trainingen aan bij deze verenigingen. Want een AED alleen redt geen levens, mensen moet elkaar ook kunnen helpen. Dit meldt NOS. 

Bij veel voetbalverenigingen hangt al een AED, maar is het apparaat niet snel te gebruiken vanwege de locatie of omdat vrijwilligers geen kennis hebben van het apparaat. Daarom is het niet alleen belangrijk om een defibrillator te hebben, maar ook mensen op te leiden. De Hartstichting heeft al langer als doel om ervoor te zorgen dat mensen met een hartstilstand binnen 6 minuten te helpen. Dan is de kans het grootst dat iemand het overleeft.

Ingrijpend

“Dat willen we ook in de buurt van sportvelden. Niet in de laatste plaats omdat het heel ingrijpend is, iedereen schrikt zich een hoedje als iemand in elkaar stort op het veld”, aldus directeur Hans Snijder van de Hartstichting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky