Nierschade dreigt wereldwijde doodsoorzaak nummer 5 te worden

Steeds meer Nederlanders hebben onomkeerbare nierschade. Op dit moment zijn er 1,7 miljoen mensen die ermee kampen. Volgens de Nierstichting zijn veel gevallen van nierschade te voorkomen als we minder zout eten. Daarom start de organisatie de campagne ‘Beperk zout, bescherm je nieren’. Dit meldt de Nierstichting. 

Nierschade is veelal onomkeerbaar en iedereen kan dit oplopen. Een verhoogd risico op nierschade ontstaat bij diabetes, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of bij overgewicht. Veel schade kan voorkomen worden, vaak door alleen al minder zout te eten.

Veel zout in supermarktproducten

Nog steeds krijgen Nederlanders namelijk te veel zout binnen simpelweg omdat supermarktproducten een hoog zoutgehalte hebben. Slechts een vijfde van onze zoutinname komt door eigen toevoegingen uit het zoutvaatje. Meer dan 30 procent van de Nederlanders weet niet hoeveel zou ze op een dagelijkse basis binnenkrijgen en ruim 40 procent weet niet wat de zoutbewuste alternatieven zijn.

Goed of Zout Quiz

Om mensen hier bewuster van te maken heeft de Nierstichting de Goed of Zout Quiz ontwikkeld. Op de website zijn bovendien allerlei recepten te vinden die met minder zout juist meer smaak geven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky