Dagelijks 7.000 doden in Europa door deze vier industrieën, aldus WHO

Alcohol, tabak, ultrabewerkt voedsel en vervuiling door fossiele brandstoffen zijn elk jaar deels of volledig de oorzaak van 2,7 miljoen doden in Europa. Dat stelt een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Vier industrieën doden minstens 7000 mensen per dag in onze contreien", zegt directeur Hans Kluge van WHO Europa.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie spelen de vier industrieën een grote rol wanneer het gaat om niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Niet alleen kunnen die veroorzaakt worden door roken, alcohol, ultrabewerkte voeding of CO2-uitstoot, maar deze industrieën gaan ook actief preventiemaatregelen tegen. De WHO spreekt van "bedrieglijke tactieken" om beleid te beïnvloeden, zoals politieke lobbying, reclame gericht op kinderen en de verspreiding van misleidende informatie via de media.

Strengere regels voor marketing

In het rapport, dat woensdag in Brussel wordt gepresenteerd, pleit de WHO voor strengere regels voor marketing, lobbying en fondsenwerving.

Door: ANP