Meer mensen met luchtwegklachten door ondergelopen kruipruimtes

Steeds vaker hebben bewoners van huizen gezondheidsklachten door ondergelopen kruipruimtes door de hevige regen van de afgelopen tijd. Ze kampen met benauwdheid, keelpijn, een hoest en piepende ademhaling. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het water in de ondergelopen kelders en kruipruimtes gaat namelijk ook in muren en vloeren zitten, waardoor er allerlei schimmels ontstaan. Bij de GGD regio Utrecht heeft de afgelopen tijd vaker meldingen gekregen van mensen die hierdoor luchtwegproblemen hebben opgelopen. Probleem is dat de vochtigheid en schimmels niet zomaar weer weg gaan. “Het is een bouwkundig probleem dat niet één, twee, drie is opgelost”, aldus adviseur Fedor Gassner van de GGD.

Astma

Op de langere termijn kunnen vooral kinderen hierdoor astma ontwikkelen of allergieën tegen schimmels. Gassner denkt dat Nederland zich beter moet voorbereiden op extreme buien, want in de toekomst zullen er daar alleen maar meer van zijn. Onze leefomgeving moet het water beter kunnen opnemen en afvoeren. “Anders is een direct effect dat dat vocht in de huizen en kelders gaat zitten en de gezondheid van mensen wordt aangetast.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky