Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.
Kwartsstof, officieel respirabel kristallijn silica, zit onder meer in werkbladen voor keukens en badkamers. Als mensen die bladen zagen, kunnen stofdeeltjes vrijkomen. Ook in de bouw, bij cementfabrieken en in glasblazerijen kunnen mensen eraan worden blootgesteld. Kwartsstof zit ook in stenen tussen en naast de rails van spoorlijnen. De deeltjes kwartsstof kunnen bij inademing op de lange termijn schadelijk zijn.
Longkanker
Mensen mogen niet worden blootgesteld aan meer dan 0,0363 milligram kwartsstof in elke kubieke meter lucht, vindt de Gezondheidsraad. Als mensen daar 40 jaar lang aan worden blootgesteld, zullen er vier "extra gevallen van sterfte aan longkanker" zijn op elke duizend werknemers. Overschrijding van dat niveau moet verboden worden. Maar de raad adviseert ook om te streven naar een nog veel lagere blootstelling. Het streven moet honderd keer zo weinig kwartsstof zijn. Dan zijn er hooguit vier extra sterfgevallen aan longkanker op elke 100.000 werknemers.