Normal_208

(Novum) - Ziekenhuizen moeten patiënten eerlijk voorlichten over de kwaliteit van hun zorg. Nu spelen de ziekenhuizen nog onvoldoende open kaart. Dat zegt hoofdinspecteur curatieve gezondheidszorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens donderdag in een interview in Trouw.

Volgens Schellekens (foto) weten ziekenhuizen precies hoe goed of slecht ze zijn in bijvoorbeeld het behandelen van kanker. Dat houden ze zelf bij. De hoofdinspecteur vermoedt dat de ziekenhuizen deze gegevens voor zich houden uit angst voor reputatieschade. Hij vindt het echter niet meer van deze tijd dat ziekenhuizen cruciale informatie aan patiënten onthouden. "Mag je als patiënt misschien weten waar je het best geholpen kunt worden?"

De Vereniging van Ziekenhuizen is het eens met Schellekens dat patiënten recht hebben op informatie. Een woordvoerder van de vereniging stelt echter dat de materie complex is, aangezien de ene patiënt de andere niet is en er vaak sprake is van verschillende ziekten tegelijk. Deze informatie moet dus worden gecorrigeerd.

Afgelopen zomer riep KWF Kankerbestrijding ziekenhuizen ook al op open kaart te spelen, nadat uit een studie van de KWF was gebleken dat de kankerzorg in Nederland goed is, maar niet overal even goed. Zo is in het ene ziekenhuis de kans op overlijden na een operatie wegens dikkedarmkanker bijna twee keer zo groot als in het andere