Normal_473
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is blij met het initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Urologie om zelf een volumenorm te formuleren voor behandeling van ernstige vormen van blaaskanker.

De NVU heeft deze week bekend gemaakt deze norm te stellen op minstens 10 verrichtingen per jaar per ziekenhuis, om voldoende kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren. Daarnaast moeten de ziekenhuizen volgens de NVU aan een aantal andere kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Alleen op die manier kan het behandelteam in het ziekenhuis voldoende ervaring houden om deze zeer complexe behandelingen verantwoord te kunnen blijven uitvoeren.

Het vaststellen van deze volumenorm is een belangrijke eerste stap. De urologen zijn hierin een voorbeeld voor hun collega's. Hoogcomplexe zorg is ingewikkelde zorg waarbij het risico op een slecht resultaat en op overlijden en complicaties groot is. Vrijwel alle kankerbehandelingen zijn hoogcomplex. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij hoogcomplexe zorg de kans op een succesvolle behandeling groter wordt naarmate de medisch specialist en het behandelteam meer ervaring hebben. Het aantal operaties dat een medisch specialist per jaar uitvoert zegt iets over het risico dat de patiënt loopt. Meer is hierbij beter.

In 2009 deden 15 ziekenhuizen meer dan 20 van deze ingrijpende blaaskankerbehandelingen per jaar; 28 ziekenhuizen tussen de 10 en 20 per jaar, en 31 ziekenhuizen minder dan 10 per jaar. 16 ziekenhuizen voeren deze ingreep niet uit.

De inspectie voert ook met andere wetenschappelijke verenigingen gesprekken over het vaststellen van minimum volumenormen voor hoogcomplexe zorg. De inspectie gaat daarbij uit van minimaal twintig behandelingen per jaar. Concentratie van hoogcomplexe zorg is een belangrijk aandachtspunt bij alle wetenschappelijke verenigingen en de Orde van Medisch Specialisten. De IGZ verwacht dan ook dat er op korte termijn meer minimumnormen bekend zullen worden gemaakt.

Eind november heeft de inspectie aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) meegedeeld dat zij ervan uitgaat dat de wetenschappelijke verenigingen zelf begin 2011 minimum volumenormen vaststellen voor hoogcomplexe zorg die niet vaak voorkomt. De inspectie zal dit dan vanaf 2012 kunnen gaan handhaven.
Voor hoogcomplexe zorg die veel voorkomt (bijvoorbeeld de grote kankergroepen) verwacht de inspectie dat de wetenschappelijke verenigingen hiervoor uiterlijk eind 2011 normen vaststellen, inclusief volumenormen. Deze zal de inspectie hanteren vanaf 2013. In het rapport van het Koningin Wilhelmina Fonds van juli 2010 geven experts hiertoe al een voorzet.