Normal_659

De nieuwe polikliniek oncologie moet in juli 2011 klaar zijn. Haaks gesitueerd op het gebouw van VUmc CCA, heeft deze dakopbouw alles in zich om de processen optimaal rond de patiënt in te richten, vertelt afdelingshoofd interne geneeskunde Mark Kramer.

Met de nieuwe poli oncologie blijft 'het centraal stellen van de patiënt' niet beperkt tot mooie woorden. Het gebouw zal het zorgproces waarin de patiënt het middelpunt is optimaal ondersteunen. Kramer: "We streven naar een 'zinvolle ontmoeting' van de patiënt met VUmc op álle momenten waarin hij met ons in aanraking komt, dus tussen binnenkomst en weggaan. De patiënt moet zich meteen thuis voelen. Dat gaat niet alleen over het gebouw; ook de bejegening door medewerkers is daarop gericht. Gastvrijheid is daarin een toverwoord."

Niet meer drie keer verhuizen
Het centraal stellen van de patiënt is heel logisch, legt Kramer uit. "In een zorgpad is er nooit maar één specialist die de patiënt ziet. Ook al is misschien maar één arts het aanspreekpunt voor de patiënt, in een zorgpad is altijd sprake van teamwork. Dat geeft een samenkomen van kennis opdat die ene patiënt een optimale diagnose en behandeling krijgt." Om het multidisciplinaire karakter van de zorgpaden optimaal te ondersteunen, heeft het nieuwe gebouw onder meer speciale vergaderruimtes en videocalling-faciliteiten.

De patiënt hoeft straks niet meer drie keer te verhuizen als op één dag afspraken staan met een internist-oncoloog, een verpleegkundige en een diëtist. "In principe zullen de medewerkers verhuizen en blijft de patiënt in dezelfde ruimte. Specialisten bijvoorbeeld hebben geen eigen, vaste kamers meer." Deze manier van werken organiseert dus alle processen rondom de patiënt in plaats van dat de patiënt zich moet aanpassen aan de zorgprocessen van VUmc. Strikt gescheiden van de ruimte waarin patiënten bewegen, zijn overigens management, administratie en wetenschappelijk onderzoek gehuisvest.

Gastvrijheid kun je trainen
Alle medewerkers gaan op training. Kramer: "Gastvrijheid kun je trainen. En we gaan meten of we het goed doen. Als we na een meting menen dat het beter kan, dan zullen we interventies doen en daarna opnieuw meten of we vooruitgang boeken." In eerste instantie is de nieuwe poli voor sneldiagnostiek: voor patiënten bij wie de diagnose nog gesteld moet worden, of patiënten die een second opinion vragen. Maar de nieuwe poli gaat ook de behandelfase omvatten, benadrukt Kramer. "Het doel is uiteindelijk om voor alle belangrijke patiëntengroepen binnen VUmc de omgeving en de processen op deze manier in te richten. De nieuwe polikliniek oncologie is in die zin een pilot."