Normal_947
Leren smeren. Onder de knie krijgen dat wrijven met zogeheten basiscrème net zo bij de dagelijkse verzorging hoort als tandenpoetsen. Vijf jaar geleden startte Erasmus MC de Eczeemschool, inmiddels komen er kinderen vanuit het hele land.

Receptje
"De praktijk is vaak dat kinderen van de huisarts een receptje krijgen. Maar dat betekent nog niet dat zij weten hoe ze met jeuk moeten omgaan en hoe je thuis het best de basiscrème tegen een droge huid kunt gebruiken.” Dat zegt kinderdermatoloog Arnold Oranje, hoogleraar en initiatiefnemer van de Eczeemschool.

Service
“Zie het als een extra service. Kinderen en ouders hebben behoefte aan veel informatie. Wat is eczeem nu precies? Hoe kun je het beste behandelen? In Duitsland heb je meer eczeemscholen. Toen mij duidelijk werd dat het echt werkt, dat het helpt kinderen en hun ouders eczeem beter onder controle te houden, heb ik het geïntroduceerd in Rotterdam.”

Impact
Oranje voegt toe: “Het nuttige van de eczeemschool is ook, dat kinderen en ouders zien dat zij niet de enigen zijn. Ze delen ervaringen. Eczeem kan impact hebben op de hele familie. Niet alleen omdat kinderen soms worden gepest, maar bijvoorbeeld ook omdat zij vanwege jeuk slecht slapen en hun ouders wakker houden. En wie onvoldoende slaapt, is overdag eerder geprikkeld.”