Normal_618

Het Erasmus MC gaat te vroeg geboren baby'tjes nog eerder behandelen dan nu het geval is.

Monitor
Rotterdams onderzoek wijst uit dat het verantwoord is om de ondergrens voor behandeling te verleggen van 25 weken naar 24 weken. AfdelingshoofdNeonatologie René Kornelisse vertelt erover in de nieuwe Monitor, het magazine van het Erasmus MC. De jongste editie, nummer 4, is nu online te lezen. 

Nacht ijs
Normaal gesproken schuilen 280 dagen, ofwel 40 weken, tussen verwekking en bevalling. De afdeling Neonatologie is dan ook niet over één nacht ijs gegaan bij de beslissing kinderen te gaan behandelen na een zwangerschapsduur van 24 weken. Positieve ervaringen in Duitse en Zweedse ziekenhuizen brachten de zaak in een stroomversnelling.

Overleving
Kornelisse: “Twee jaar geleden waren we echt overtuigd. Daarom besloten we ervoor te gaan. We hebben een interne behandelrichtlijn opgesteld. Die hield onder andere in dat bij ons uitsluitend ervaren artsen, verpleegkundigen en nurse practitioners - schakels tussen artsen en verpleegkundigen - de zorg voor die vroeg geborenen op zich nemen. Al nahet eerste jaar hadden we hier een overlevingspercentage van 68.”

Handicap
Vanaf begin 2009 zijn er in het Erasmus MC 26 kinderen geboren na een zwangerschap van 24 weken. 18 daarvan hebben het overleefd en bij 85% van hen waren de hersenecho’s volledig normaal. Kornelisse: “Wij gaan ervan uit dat deze kinderen een heel grote kans hebben om geen blijvende handicap over te houden aan hun te vroege geboorte. 15% vertoont milde afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een kleine hersenbloeding. Deze kinderen hebben wel een verhoogd risico op een blijvende lichamelijke of geestelijke handicap.”