Normal_829
Bijna dertig jongeren met hemofilie hebben zaterdag de dag van hun leven gehad. Hoewel ze normaal gesproken geen of nauwelijks contactsporten kunnen doen, konden ze voor één dag een partijtje boksen met ex-wereldkampioen Don Diego of een balletje trappen met voetbalkunstenaar Soufine Touzani.

Jaloers
De jongens flink werden flink afgemat door de sportsterren. ‘Maar dat is juist cool. Mijn broer is best jaloers, Hij heeft geen hemofilie en bokst een paar keer per week. Ik boks maar voor één dagje, maar wel meteen met een kampioen’, straalt een van jongste aanwezigen.

Blessures
De meeste deelnemers hebben hemofilie A, de zwaarste variant van de ziekte. Bij hen stolt het bloed niet goed waardoor bloedingen minder snel stoppen. Daarnaast krijgen patiënten (alleen jongens) vaak bloedingen in gewrichten of spieren. De topsporters hielden daar tijdens de workshops rekening mee. Don Diego Poeder: ‘Ze moeten hun armen niet te ver strekken, maar steeds een beetje gebogen houden. Dan lopen ze geen blessures op.’

Prik
Om de dag veilig te laten verlopen stond een team van artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten klaar. De sporters kregen indien nodig voor aanvang van het evenement een prik met bloedstollingconcentraat. ‘Eerst spuiten, dan kicken’, zegt Greta Mulders, verpleegkundig specialist bij de afdeling Hematologie van het Erasmus MC .

Georganiseerd
De dag is georganiseerd door het Erasmus MC, Rotterdam Topsport, Bayer Schering Pharma en CCCP. ‘Als je naar de gezichten van de jongens kijkt kun je maar één ding concluderen: het is een geweldige middag’, zegt Fred van Duijvenbode van Rotterdam Topsport.