Normal_840

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten neemt deze week de nieuwe dialyselocatie van het Dialysecentrum Martini Ziekenhuis Groningen in gebruik. De nieuwe huisvesting beschikt over negen dialysestoelen. Daarmee stijgt de dialysecapaciteit in Drachten van twaalf naar zesendertig patiënten.

Dialyse is voor mensen met nierfalen een zeer intensieve behandeling. Iemand die wordt gedialyseerd, moet drie keer per week een dagdeel in het ziekenhuis verblijven. Voor de patiënt is het prettig dat dit dicht bij huis kan. Daarom heeft het Dialysecentrum Martini Ziekenhuis in 2009 een locatie in Nij Smellinghe geopend. Het Martini Ziekenhuis is hier verantwoordelijk voor bedrijfsvoering en personeel; de nefrologische zorg wordt geleverd door specialisten van beide ziekenhuizen.

Gastvrij
In de nieuwe vleugel van het ziekenhuis heeft de dialyselocatie nieuwe huisvesting gekregen. In een moderne, lichte ruimte zijn negen stoelen geplaatst. De stoelen zijn van alle gemakken voorzien, zodat de patiënt tijdens de dialyse een zo aangenaam mogelijk verblijf heeft. Roelant van Eps, nefroloog in Nij Smellinghe, is erg te spreken over de nieuwe afdeling. “We hebben nu een volwaardige dialyseafdeling met genoeg plaats voor patiënten uit onze regio. Het is heel fijn dat ons ziekenhuis patiënten met nierfalen in huis kan behandelen en dat ze niet voor elke dialysebehandeling naar Groningen hoeven te reizen. Wij zijn een gastvrij ziekenhuis, daar hoort een patiëntvriendelijke dialyseafdeling bij.”

Kwaliteit
Voor de regio Groningen, Noord-Drenthe en Zuidoost-Friesland biedt het Dialysecentrum Martini Ziekenhuis poliklinische zorg bij nierfalen en nierfunctievervangende behandelingen. Het centrum beschikt over het NIAZ-kwaliteitskeurmerk, een bewijs dat het centrum volgens de nieuwste landelijke richtlijnen werkt en de zorg veilig en adequaat heeft georganiseerd. Het centrum heeft een locatie in Assen en Drachten. Martini-nefrologen Wilbert Janssen en Laila Niamut: "De nieuwe locatie in Drachten biedt ons de kans om samen met de collega’s daar de zorg voor mensen met een verminderde nierfunctie nog beter te organiseren. Naast patiënten die vanuit huis dialyseren, kunnen nu ook patiënten die tijdelijk in het ziekenhuis opgenomen moeten worden, terecht in Nij Smellinghe."