Normal_704

Twee jaar geleden was het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) het eerste ziekenhuis dat gratis een anonieme hiv-sneltest aanbood rond Wereld Aidsdag. Inmiddels doen acht ziekenhuizen in Nederland mee aan deze actie en maakten in december 2010 in totaal 714 personen gebruik van deze test.

Uit de grote belangstelling blijkt dat er behoefte bestaat aan deze sneltest. De deelnemers waren zeer divers: de leeftijd varieerde van 20 tot 80 jaar, ruim 60% was van Nederlandse afkomst en meer dan tweederde was heteroseksueel. Iets meer mannen dan vrouwen lieten zich testen. De voornaamste redenen om mee te doen aan de actie waren: het willen weten van de serostatus (ongeacht het gelopen risico), de anonimiteit, het niet hoeven toelichten van risicogedrag en de snelheid van de test (binnen 15 minuten de uitslag). Uiteindelijk bleken van alle deelnemers zes personen hiv-positief te zijn.

Het OLVG begon in 2008 met het aanbieden van een gratis hiv-sneltest. Dit jaar deden, naast het OLVG, ook mee: het Flevoziekenhuis in Almere, de Isala Klinieken in Zwolle, het UMC St. Radboud in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het MCL in Leeuwarden, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en het Kennemer Gasthuis in Haarlem.