Normal_970
De oprichting van de moedermelkbank van Erasmus MC-Sophia wordt overgenomen door het VUmc. Onder de huidige financiële omstandigheden zou de moedermelkbank een te groot risico vormen voor de bedrijfsvoering van het kinderziekenhuis.

Beter
De moedermelkbank heeft als doel moedermelk onder strikte condities op te slaan, te verzamelen en te verstrekken aan pasgeborenen, van wie de moeder onvoldoende borstvoeding heeft.

Volgens buitenlands onderzoek zou menselijke moedermelk beter voor de baby zijn dan kunstmatige voeding op basis van koemelk. Ook in Nederland wordt dergelijk onderzoek opgezet.


Gevaar
Naar nu blijkt zou de start van de moedermelkbank en het operationeel houden de komende jaren dusdanig veel geld kosten, dat daarmee de bedrijfsvoering van het Erasmus MC-Sophia in gevaar zou kunnen komen.

Verheugd
Prof. Bert van der Heijden, afdelingshoofd Kindergeneeskunde, is verheugd over de doorstart door VUmc: “Het afgelopen jaar hebben heel veel mensen zich buitengewoon ingezet om de moedermelkbank van de grond te krijgen. Ik heb enorm veel waardering en respect voor die inspanningen, maar het zou onder de huidige financiële omstandigheden onverantwoord zijn om ermee door te gaan. De kennis en ervaring die is opgebouwd gaat niet verloren, nu VUmc het initiatief voor de moedermelkbank overneemt.”

Lichtjesactie
De opbrengst van de Lichtjesactie van de Vrienden van Sophia van 2009-2010 was bestemd voor de moedermelkbank. De stichting Vrienden van Sophia bekijkt nu waar ze de opbrengst aan gaat besteden. Drs. Manon Gommers: “Er is nog steeds heel veel wetenschappelijk onderzoek dat het verdient financieel gesteund te worden. De gevers hebben het geld dus niet voor niets gegeven, het komt altijd op een goede bestemming.”