Normal_1190

Longverpleegkundige Jan van Weert en kinderlongverpleegkundige Marga Damhuis van Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen constateerden dat er geen uniforme instructies waren voor het gebruik van inhalatoren door COPD- en astmapatiënten. “Het verkeerd gebruiken van een inhalator is hetzelfde als een aspirientje over je schouder gooien. Het werkt niet. Een eenduidig advies, onafhankelijk van de zorgverlener die de instructie geeft, draagt bij aan beter medicatiegebruik en een succesvolle behandeling.” Dus stelden de longverpleegkundigen van De Tjongerschans eenduidige aanwijzingen op voor zorgverleners en patiënten.

Deze richtlijnen worden nu overgenomen in de landelijke richtlijnen van de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Er zijn tientallen inhalatoren, voorzetkamers en geneesmiddelen in omloop, elk met een eigen gebruiksaanwijzing. De gebruiksinstructies die COPD- en astmapatiënten van hun zorgverleners kregen, waren niet uniform. Dat leidde tot verwarring met het gevolg dat patiënten inhalatoren niet altijd goed gebruiken waardoor de behandeling niet goed aanslaat.

Jan van Weert schreef met collega Marga Damhuis per inhalator eenduidige instructies voor zorgverleners en zorgvragers (van jong tot oud) en maakte daarvan een vertaalslag voor longpatiënten op de website www.tjongerschans.nl. Landelijk is er volgens het ziekenhuis veel belangstelling voor deze protocollen. Zo gebruikt stichting IMIS in Groningen de informatie voor voorlichting aan assistenten van huisartsen en apothekers en is de vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland bezig om de instructies op te nemen in landelijke richtlijnen.

Bron: Ziekenhuiskrant