Normal_1224

Het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam presenteren donderdag 17 februari 2011 samen het boek 'Darmkanker, het boek voor patiënt, familie en professional'.

Het boek is geschreven door twee chirurgen en twee verpleegkundigen van het Maasstad Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis. Het is bedoeld voor patiënten, hun naasten en voor professionals in de zorg die worden geconfronteerd met darmkanker.

Dikke darmkanker komt steeds vaker voor. Bij mannen is het, na longkanker en prostaatkanker, de meest voorkomende soort kanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor, gevolgd door dikke darmkanker.

Wie te horen krijgt dat hij/zij deze ziekte heeft, krijgt te maken met talloze vragen. Hoe ontstaat dikke darmkanker eigenlijk? Hoe en door wie wordt het behandeld? Wat zijn de bijwerkingen van mijn behandeling? Hoe groot is de kans op genezing? Hoe moet ik me voorbereiden? En wat betekent dit voor mijn gezin? Het boek geeft antwoord op deze en nog veel meer vragen.

De auteurs namen zelf het initiatief tot het schrijven van dit boek. Zij vonden dat er voor patiënten weinig volledige en laagdrempelige informatie bestaat over de ziekte.

Het is een uniek boek omdat het zo compleet is. In het boek zijn ook de verhalen opgenomen van patiënten, die aan dikke darmkanker lijden of hebben geleden. Tevens zijn gesprekken gevoerd met enkele familieleden. In het boek wordt het medische aspect van de ziekte uitgebreid en helder beschreven, maar is er ook ruim aandacht voor het emotionele en het verpleegkundige aspect. Nooit eerder schreven chirurgen en verpleegkundigen van twee verschillende Rotterdamse ziekenhuizen samen een boek.