Normal_1209

Zoals bekend drinken jongeren in West-Friesland veel meer alcohol dan landelijk gemiddeld meldt de Ziekenhuiskrant. Comazuipen is daar een nog groter probleem dan elders. Het Hoornse gemeenteraadslid Chris De Meij (VVD) vindt nu dat ouders de rekening zouden moeten krijgen, van het comazuipen van hun kinderen. Zo zouden zij de opname in het ziekenhuis moeten betalen. Op die manier betaalt niet alleen de ‘verantwoordelijke’, maar zal ook brede discussie ontstaan over excessief alcoholgebruik. De Meij heeft hierover een brief gestuurd aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer met de suggestie te onderzoeken of de wet daartoe kan worden aangepast. “Als lokale fractie weten we het niet meer hoe we hier verder komen en daarom hebben we de hulp ingeroepen van de landelijke fractie”, zegt De Meij in het blad Binnenlands Bestuur.

De VVD heeft niet gereageerd, maar gaf wel de waarschuwing dat het voorstel ‘gevoeligheden’ raakt. “Je krijgt dan al snel discussie over bredere toepassing van het principe van eigen schuld binnen de zorg. Dan is de vraag wie moet betalen voor een gebroken been tijdens de wintersport”, zegt De Meij. “Maar een gebroken been is een ongeluk, daar kies je niet voor. Deze jongeren kiezen ervoor om een avondje te gaan comazuipen.”
Of de VVD zijn suggestie oppakt weet De Meij niet, maar hij is al blij met de discussie.  “Als iemand een oplossing heeft voor dat comazuipen, dan hoor ik het graag. Wij doen hier in West-Friesland alles wat mogelijk is, maar die jongeren gaan niet naar de reguliere horeca en het werkt ook niet om die zuipketen te sluiten, want ze beginnen doodleuk een andere zuipkeet.”