Normal_1395

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten dat het UMC Utrecht door mag gaan met hartklepoperaties via de lies. Hiermee kan het UMC Utrecht als één van de twee ziekenhuizen in Nederland haar patiënten alle behandelingen aan het hart aanbieden waarvoor vergunningen nodig zijn.

Het vervangen van een hartklep via de lies of tussen de ribben door, is een bijzondere behandelmethode die volop in ontwikkeling is, Ziekenhuizen hebben een vergunning nodig om die te mogen uitvoeren. In de zomer van 2010 besloot de voorgaande minister het aantal vergunningen te beperken tot vijf centra. Het UMC Utrecht behoorde niet tot deze vijf centra. Het UMC Utrecht tekende bezwaar aan bij het ministerie van VWS omdat zij al drie jaar ervaring heeft met deze nieuwe behandelmethode. Bovendien onderscheidt het UMC Utrecht zich ten opzichte van andere ziekenhuizen vanwege de intensieve samenwerking tussen de cardiologen en de hart-longchirurgen.

Toenemende vraag
De minister verwacht dat de vraag naar deze operaties zal toenemen naar ongeveer 550 per jaar. Mede daarom hebben nu meer ziekenhuizen een vergunning gekregen. Prof. dr. Pieter Doevendans, hoofd van de afdeling Cardiologie, reageerde verheugd op het herziene besluit van de minister. “Deze ontwikkeling in de cardiologie is een belangrijke doorbraak. Het UMC Utrecht heeft ervoor gezorgd dat de behandeling sneller en veiliger is geworden door zorgvuldig onderzoek. Wij zijn dan ook erg blij met het besluit van de minister dat we door mogen gaan met deze ingrepen.” Prof. dr. Lex van Herwerden, hart-longchirurg, voegt hieraan toe dat voor deze klepoperatie de hartlongmachine niet meer nodig is. “Het is voor onze patiënten belangrijk dat wij alle behandelingsmethoden kunnen aanbieden.”

Alle behandelingen
Het UMC Utrecht is één van de twee ziekenhuizen in Nederland die alle vergunningen heeft op het gebied van hartbehandelingen. Het behandelt circa 7000 patiënten per jaar. Naast chirurgische reparatie van hartkleppen, is het ziekenhuis gespecialiseerd in het verrichten van hart- en longtransplantaties en het plaatsen van steunharten. Afgelopen jaar vonden er 42 transplantaties plaats en werden er 22 steunharten geplaatst. Ook worden er jaarlijks steeds meer patiënten met een aangeboren hartafwijking behandeld.