Normal_1319

De Extracorporeal Life Support Organization (ELSO), een overkoepelende organisatie van centra die ECMO behandeling uitvoeren, heeft aan het ECMO programma van het UMC St Radboud de ‘Excellence in Life Support Award’ toegekend.

Kunstlong
ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode voor pasgeborenen en grotere kinderen met zeer ernstige ademhalingsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan baby’s met ontlasting in het vruchtwater, een gat in het middenrif of een infectie waardoor ze tijdelijke ademhalingsproblemen hebben. Gewone beademing heeft bij hen onvoldoende effect. Bij de ECMO behandeling wordt gebruik gemaakt van een kunstlong. Tijdens de behandeling wordt zuurstofarm bloed uit het lichaam van het kind gehaald en door een pomp naar de kunstlong gebracht. Daar wordt het bloed gezuiverd van koolzuur en krijgt het extra zuurstof. Vervolgens wordt het aan het kind teruggegeven. De ECMO neemt de functie van hart en longen tijdelijk over, waardoor de longen rust krijgen en kunnen herstellen.

Erkenning
Met de award erkent de ELSO ECMO programma’s die internationaal het hoogste niveau van zorg, vernieuwing en kwaliteit bewerkstelligen en voldoen aan:

- Het uitdragen van de missie, visie en activiteiten van de ELSO.
- Patiëntenzorg met gebruikmaking van de hoogste kwaliteitsnormen, processen en structuren gebaseerd op evidence.
- Training, opleiding, samenwerking en communicatie op het gebied van ECMO welke bijdraagt aan een ‘genezende omgeving’.

De toekenning heeft plaatsgevonden tijdens de recentste jaarlijkse ELSO conference in de Verenigde Staten. Het is de tweede keer, na 2007, dat deze award aan het Nijmeegse ECMO programma wordt verleend.

Het UMC St Radboud is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20-25 pasgeborenen en kinderen een ECMO behandeling in Nijmegen. De behandelingen vinden plaats op de afdeling Neonatologie, in intensieve samenwerking met vooral de afdeling Kinderchirurgie, Kinderintensive care, Kinderanesthesie en Extra Corporele Circulatie.