Normal_1339
Op 8, 9 en 10 februari 2011 organiseert IFMSA-Maastricht voor de 11e keer het Teddyberenziekenhuis in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Bijna duizend kleuters komen naar het ziekenhuis met hun zieke knuffel om deze weer beter te laten maken. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen. Bovendien leren studenten geneeskunde omgaan met jonge patiënten.

Het Teddyberenziekenhuis is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 of 5 jaar als ‘vader’ of ‘moeder’ hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Geneeskundestudenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het azM is voor deze gelegenheid opgedeeld in een groot aantal spreek- en operatiekamers. Eerst vertelt een medewerker van JUMP, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting, in een wachtkamer een verhaal over Kris de krokodil, die naar het ziekenhuis moet omdat zijn hart niet zo goed klopt. JUMP zet zich in voor de gezondheid van kinderen en jongeren met en zonder hartafwijking.

Daarna worden de kinderen met hun knuffels naar de spreekkamers begeleid, waar geneeskundestudenten samen met de kinderen de knuffel van top tot teen onderzoeken. Borstkasten worden beluisterd, ogen bekeken, reflexen getest en natuurlijk worden er ontzettend veel pleisters geplakt! Er zijn simulatie-röntgenapparaten, die via een kleurplaat kunnen laten zien wat hun knuffel mankeert. Vervolgens kunnen de kleuters in kleine operatiekamers, van top tot teen gekleed in operatiepakken, hun knuffel ook zelf weer helemaal beter maken.

Het project is in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en zal dit jaar voor de elfde keer plaatsvinden! Ieder jaar blijkt het weer succesvoller dan het jaar daarvoor. Dit jaar wordt het Teddyberenziekenhuis weer georganiseerd door een tiental studenten onder leiding van Doreen Schulkes. Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al vele keren met succes gedraaid.