Normal_1428

In tegenstelling tot wat er in de media wordt geschreven, blijft het OLVG gewone hartklepoperaties uitvoeren. Dit is ook nooit een punt van discussie geweest voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Deze week werd echter bekend dat het OLVG van de minister geen toestemming krijgt om weer hartklepimplantaties via een katheter in de lies uit te voeren, omdat het OLVG te weinig patiënten hiervoor zou behandelen. Deze behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen wordt uitsluitend uitgevoerd bij een beperkte groep patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep.

Cardioloog dr. Freek Verheugt van het OLVG: "We hebben meer dan voldoende expertise in huis om deze klepimplantaties via de lies te verrichten en betreuren het besluit van de minister. Patiënten die voor deze ingreep in aanmerking komen, verwijzen we nu door naar het AMC waarmee we samenwerken. In het OLVG worden door de hartchirurgen al meer dan vijftig jaar hartklepoperaties uitgevoerd, voor reguliere hartklepoperaties kunt u gewoon in het OLVG terecht."

Deze week werd bekend dat het OLVG definitief geen hartklepimplantaties via een lieskatheter meer mag uitvoeren. De minister trok vorig jaar de vergunning in en het bezwaar hiertegen is nu afgewezen voor een aantal ziekenhuizen, waaronder het OLVG. Maximaal elf Nederlandse ziekenhuizen krijgen een vergunning voor het uitvoeren van hartklepoperaties via een lieskatheter.