Normal_1403
De zorg voor patiënten op de intensive care volwassenen (ICV) stelt hoge eisen aan de werkomgeving van verpleegkundigen en medici. Met een modelkamer zoekt een multidisciplinair team van medici, verpleegkundigen, medisch fysici en medewerkers projectbureau huisvesting naar de meest optimaal ingerichte IC-kamer. Manager projectbureau huisvesting Wessel Koopmans vertelt.

Modelkamer ICV De modelkamer van de ICV is een 2-bedskamer, die zorgverleners meer ruimte biedt dan in de huidige situatie. Een belangrijk verschil met nu is, dat de bedden in de modelkamer in de vrije ruimte zijn geplaatst, waardoor ook langs het hoofdeinde gelopen kan worden door verpleegkundige en arts.

Koelplafond

Het is een continu zoeken naar de beste oplossing voor alles, legt Koopmans uit. "Alle apparatuur moet zoveel mogelijk van de vloer af. Door het in het plafond te plaatsen, wordt de coördinatie van alle ophangsystemen en de techniek in het plafond een ingewikkelde puzzel." In het plafond komen onder meer ophangsystemen voor onderzoekslampen, bedside-computers en pendels met gassen en stroomvoorziening. Daarnaast moet er crash-verlichting zijn, een tillift met railsysteem en een koelplafond om de kamertemperatuur met alle apparatuur er in te kunnen beheersen.

Natte en droge kant

De nieuwe IC wordt een functioneel en technisch hoogstandje. Met heel veel apparatuur en losse en vaste inrichting. Met een droge kant voor apparatuur als computer en computerschermen en dergelijke en een natte kant voor infuuspompen. Omdat er verschillende opties zijn, wordt de modelkamer uitgebreid getest. Verschillende verpleegkundigen en specialisten hebben al een rondleiding gehad in de proefopstelling en hebben daarover hun mening gegeven.
Er gaat nu nog een laatste opstelling getest worden, waarin weer verschillende alternatieven zijn doorgevoerd. Dan gaat in de tweede helft van februari een besluit vallen. Het definitieve besluit neemt een groepje vertegenwoordigers van de betrokken beroepsgroepen. Koopmans: "We gaan in fases bouwen en opleveren. In september van dit jaar is de eerste fase klaar. Medio 2013 is de gehele IC klaar."