Normal_4248

ROTTERDAM (Novum) - De gevaarlijke klebsiellabacterie waarmee het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt is in deze vorm nooit eerder voorgekomen in Nederland. Dat heeft algemeen directeur Paul Smits van het ziekenhuis donderdag gezegd op een persconferentie.

De bacterie is een ESBL-bacterie, die ongevoelig is voor veel antibiotica. ESBL-bacteriën kunnen aanwezig zijn in de darmen van mensen en dieren. Volgens het ziekenhuis zou circa twintig procent van de Rotterdamse bevolking bijvoorbeeld op dit moment de bacterie bij zich dragen. Tijdens het slachten van dieren kan de bacterie de buitenkant van het vlees besmetten.

Dat de intensive care van het ziekenhuis te maken had met een ESBL-bacterie, was volgens voorzitter Albert Grootendorst van de medische staf vorig jaar al duidelijk. Begin dit jaar is daarom de ic opgesplitst in twee delen. In het ene deel lagen mensen die de bacterie bij zich droegen, in het andere deel waren de 'schone' patiënten ondergebracht. Daarna bleven nieuwe besmettingen uit.

Dat het om deze gevaarlijke variant ging, werd pas later bekend. De zaak kwam aan het licht toen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam ontdekte dat een doorgestuurde patiënt uit het Maasstad Ziekenhuis een bijzondere, resistente bacterie bij zich droeg. Smits gaf donderdag toe dat het ziekenhuis niet goed heeft gehandeld bij de bestrijding van de bacterie.