Normal_1584

Het Dialysecentrum van ziekenhuis Bernhoven heeft onlangs de HKZ certificering behaald. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Gezondheidszorg. Om in aanmerking te komen voor het HKZ certificaat moet het dialysecentrum aan zeer strenge kwaliteitseisen voldoen.

Het Dialysecentrum van ziekenhuis Bernhoven is in de breedste zin van het woord door de visitatiecommissie onderzocht. Dat betekent dat niet alleen het Dialysecentrum zelf is beoordeeld, maar eveneens zijn alle disciplines die in het kader van de dialysezorg met het Dialysecentrum samenwerken onder de loupe genomen.

Om tot een oordeel te komen is uiteraard gesproken met de nefrologen en verpleegkundigen, maar ook de patiënten hebben hun oordeel mogen geven. Eveneens is gekeken naar onder meer disciplines als radiologie, vaatchirurgie, maatschappelijk werk, diëtetiek, de afdeling inkoop, de patiëntencommunicatie en voorlichting en het personeelsbeleid.

Richtlijnen voor de HKZ certificatie zijn onder meer het Vastgesteld Certificatieschema Dialysecentra van het Centraal College van Deskundigen voor de Zorg- en Welzijnssector. Aan die richtlijnen is gewerkt door instanties als de Nederlandse federatie voor Nefrologie, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Dialyse en Nefrologie, Diëtisten Nierziekten Nederland, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Vereniging van Dialyse Technici.

Het HKZ certificaat heeft betrekking op alle activiteiten van een dialysecentrum betreffende behandelingen van hemodialyse, peritoneale dialyse en acute dialyse, alsmede op de predialyse (fase waarin wordt voorbereid op nierfunctievervangende behandeling) en tenslotte ook op de voorbereiding van niertransplantatie.

Om aan de hoge eisen van de HKZ te kunnen blijven voldoen, wordt er jaarlijks een controle uitgevoerd en moet een gecertificeerd dialysecentrum iedere drie jaar de HKZ certificering opnieuw aanvragen. Het dialysecentrum van ziekenhuis Bernhoven heeft een product neergezet waar ze trots op mag zijn. Uiteraard zullen de bevindingen vanuit deze beoordeling blijvend ten grondslag liggen voor verbeteringen in de toekomst.