Normal_1683
Minister Schippers van VWS wil graag een nieuw financieringsstelsel invoeren voor de ziekenhuizen, maar de onderhandelingen daarover verlopen moeizaam. Vooral de zorgverzekeraars zouden zich verzetten, zo meldt het Financieel Dagblad op basis van bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Het systeem met vaste budgetten moet op de schop en zou volgens de plannen van de minister vervangen moeten worden door een systeem waarbij betaald wordt per behandeling. De groei van de ziekenhuisomzet mag daarbij niet groter zijn dan 2,5% per jaar. Om dit te bereiken heeft Schippers de steun nodig van de zorgverzekeraars. Die zouden door scherp in te kopen de groei beperkt kunnen houden. Daarnaast wil de bewindsvrouw de zorgverzekeraars ook koppelen aan de groei van 2,5%.

De verzekeraars willen daar echter nog niet in mee. Vooral het feit dat het nieuwe stelsel al per 1 januari 2012 in moet gaan wordt als een probleem gezien.

Directievoorzitter Konterman van Achmea Zorg voorziet daarnaast andere problemen. 'Als patiënten niet 2,5% groei vragen, maar 4%? Moeten wij dan weer wachtlijsten invoeren?' Het feit dat er veel risico's bij de zorgverzekeraars komt te liggen, waardoor de Nederlandse Bank (DNB) hogere solvabiliteitseisen gaat stellen. Als zorgverzekeraars daardoor meer kapitaal moeten hebben, dan zal de premie omhoog moeten.

© Nationale Zorggids