Normal_1692

Dr. Michel van der Jagt is als eerste chirurg in Nederland door de Nederlandse Transplantatie Stichting gecertificeerd tot ‘uitnamechirurg’. Van der Jagt, chirurg bij de afdeling Heelkunde van het UMC St Radboud, ontving zijn certificaat na het succesvol afronden van de in 2010 gestarte trainingsmodule ‘uitnamechirurgie bij orgaandonatie’.

Het uitnemen van buikorganen bij donoren is zeer specialistisch werk en moet met de grootste nauwkeurigheid gebeuren, zodat het orgaan succesvol getransplanteerd kunnen worden. De zorg rondom het uitnemen van organen is in Nederland georganiseerd in twee regio’s. In de regio Oost-Nederland zijn drie uitnamecentra, waaronder het UMC St Radboud. De centra zijn samen verantwoordelijk voor de uitname van organen in de hele regio en wisselen elkaar af in diensten.


Anatomische uitdaging
Het Nijmeegse team is sinds 1994 actief en bestaat uit vier uitnamechirurgen, waarvan twee in opleiding. Per jaar opereert het team zo’n vijftig orgaandonoren, hierbij komen circa 150 organen beschikbaar voor transplantatie. Michel van der Jagt: ‘Donorchirurgie betekent voor mij een bijdrage leveren aan kwaliteit en kwantiteit van leven. Dankzij donororganen kunnen we levens redden of mensen een betere kwaliteit van leven geven. We worden zo’n vier keer per week opgeroepen en gaan dan naar een ziekenhuis in de regio waar op dat moment een donor is. Gemiddeld zijn we tien uur bezig, inclusief reistijd, uitname van organen en nazorg. Het uitnemen van buikorganen is anatomisch een uitdaging. Het vraagt heel specifieke kennis en vaardigheden, waarbij onder tijdsdruk de hoogste kwaliteit geleverd moet worden. Elk foutje kan grote consequenties hebben voor de organen en de transplantatie die volgt.’

Professionalisering
Tot 2010 deden uitnamechirurgen alleen ervaring in de praktijk op. In 2010 is de trainingsmodule van start gegaan als onderdeel van het project ‘professionalisering uitnameteams’, dat door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt gesubsidieerd. De module is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting in samenwerking met de universitair medische centra van de vijf uitnameregio’s, waaronder het UMC St Radboud. De trainingsmodule bevat onder meer een e-learningmodule en masterclass naast de vereiste praktijkervaring en is nu landelijk verplicht gesteld voor alle nieuwe uitnamechirurgen die buikorganen uitnemen voor transplantatie.

Zie voor meer informatie ook: www.transplantatiestichting.nl