Normal_1938
Wetenschappers van het Erasmus MC hebben berekend hoeveel doden in de periode 1970-2010 zijn voorkomen dankzij een reeks preventieve maatregelen. Lees hier de top tien.

Effect maatregelen
Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC hebben van 22 preventieve maatregelen beoordeeld hoeveel mensenlevens deze elk jaar in Nederland hebben gespaard. Hieronder volgt de top tien.

Aantal geredde levens
1: > 6.900 dankzij bestrijding tabaksgebruik (> betekent minstens)
2: 3.000 dankzij opsporing en behandeling hoge bloeddruk
3: 1.500 dankzij verwijdering transvetzuren uit voeding
4: 1.000 dankzij verhoging veiligheid inzittenden auto’s
5: 1.000 dankzij verhoging veiligheid overige verkeersdeelnemers
6: 750 dankzij verlaging cholesterol met statines
7: 700 dankzij bevolkingsonderzoek borstkanker
8: 500 dankzij vaccinatie tegen griep (influenza)
9: 175 dankzij bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
10: 170 dankzij preventie van wiegendood

Niet dankbaar

De successen hebben geen dankbare patiënten opgeleverd, merken de onderzoekers op. Niemand weet immers of zijn leven of gezondheid is te danken aan een preventiemaatregel. Een van de grootste klappers uit de geschiedenis van de preventie is overigens de aanleg van waterleidingen en riolering.

Hoogste getallen
Bij de bestrijding van tandbederf is de meest omvangrijke gezondheidswinst geboekt. Deze winst is onder meer te danken aan het gebruik van fluoride in tabletjes en tandpasta. Hierdoor zijn er jaarlijks 150.000 minder twaalfjarigen met cariës.

Jubileumboek
De onderzoekers hebben hun bevindingen gebundeld in het boek ‘Successen van preventie’. De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg waar zij werken, bestaat dit jaar veertig jaar. Dat was aanleiding om de grootste successen van preventie in die periode te bestuderen.