Normal_1731
Op donderdag 17 maart is het UMC Utrecht het toneel voor een bijzonder theaterstuk: ‘De Darmdialogen’. Het ziekenhuis vraagt op deze manier aandacht voor darmkanker omdat veel mensen het lastig vinden om erover te praten. De darmdrama’s spelen zich af in het UMC Utrecht in het kader van ‘Maart - Darmkankermaand’.

Pratende poliepen en darmdialogen

‘De Darmdialogen’ is een vrolijke en informatieve voorstelling, vol lach, zang en dans over pratende poliepen en andere darmdrama’s. Maar ook over alarmsignalen, doktersbezoek, onderzoek en samen ziek zijn. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat ruim 18 procent van de ondervraagden moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. Veel mensen vinden het lastig om over de stoelgang te praten en zeker als ze er problemen mee hebben. Met de ‘De Darmdialogen' willen artsen en patiënten het taboe doorbreken en stimuleren dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan. Het is geschreven door Haye van der Heyden en wordt gespeeld door Cystine Carreon (Tippiwan in Gooische Vrouwen), Han Oldigs en Ellen Pieters onder begeleiding van accordeonist Gert Wantenaar. Het theaterstuk is mede geïnitieerd door de Maag Lever Darm Stichting en Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Gratis kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.umcutrecht.nl.

Activiteiten in de Darmkankermaand

In het programma U Gezond van RTV Utrecht zal oncologisch chirurg dr. Quintus Molenaar van het UMC Utrecht, meer vertellen over darmkanker. De uitzending is op donderdag 3 maart van 18.00 – 19.00. Het UMC Utrecht organiseert voorts op 29 maart een bijeenkomst voor patiënten waarbij verschillende professionals uitleg geven over behandelmogelijkheden bij uitzaaiingen in de lever. Daarnaast is er uitgebreid de gelegenheid tot het stellen van vragen aan de artsen. De bijeenkomst is van18.30 uur tot 21.30 uur en wordt georganiseerd samen met patiëntenorganisatie SPKS. Aanmelden kan via www.umcutrecht.nl.

Darmkanker in het UMC Utrecht
Jaarlijks krijgen ruim 12.000 mensen in Nederland darmkanker. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal stijgen door onder andere de vergrijzing. De helft van de patiënten met darmkanker krijgt ook te maken met uitzaaiingen in de lever. In het UMC Utrecht wordt in een multidisciplinair team van zorgverleners besproken welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt. Een behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie en het vernietigen van de tumor door middel van verhitting. Patiënten die niet meer reageren op chemotherapie kunnen behandeld worden met radioactieve bolletjes die via de slagader worden toegediend. Het UMC Utrecht is één van de twee ziekenhuizen in Nederland waar deze behandeling wordt toegepast. Patiënten kunnen meestal de dag na de behandeling al weer naar huis.