Normal_1993

Mevrouw dr. Jacqueline de Graaf is met ingang van 1 maart 2011 benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder vetstofwisselingsstoornissen, aan het UMC St Radboud.

Jacqueline de Graaf studeerde van 1980 tot 1988 Geneeskunde aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 1993 op het onderzoek naar de invloed van metabole en genetische factoren op het slechte LDL cholesterol profiel. In het kader van haar onderzoek heeft zij gewerkt in het National Institute of Health, Behesda en aan de Rockefeller University, New York. In 1991 ontving zij ter stimulering van haar onderzoeksprestaties het I.B.M.Frye stipendium.

Van 1992 tot 1997 volgde dr. De Graaf de opleiding tot internist, waarna ze in 1997 werd geregistreerd als internist. In 2004 volgde de registratie als internist vasculair geneeskundige, specialist op het gebied van
primaire en secundaire preventie van hart- en vaatziekten.

Internist
Sinds 1997 is mevrouw De Graaf werkzaam als internist vasculair geneeskundige en lid van de vaste staf van de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud . Naast haar werk als klinicus en onderzoeker is zij sedert 2002 een belangrijk lid van het opleidersteam voor de opleiding tot internist, in hoedanigheid van tweede plaatsvervangend opleider (tot 2007) hoofdopleider (van 2007 tot 2011) en nu als plaatsvervangend opleider.

In 2006 werd dr. De Graaf universitair hoofddocent en in 2009 werd ze gekwalificeerd als Principal Lecturer, een erkenning voor profilerende en innoverende activiteiten voor de opleiding tot internist.

In het onderzoek is dr. De Graaf expert op het gebied van de ‘lipidologie', waarbij de rol van de vetstofwisseling in het ontstaan van atherosclersose en hart- en vaatziekten centraal staat . Ze is mede initiator van de onderzoekslijn ‘lipoproteïnen en atherosclerose' binnen het Thema ‘cardiovascular diseases' van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze begeleidt basaal, translationeel en klinisch onderzoek naar cardiovasculaire ziekten. Zij heeft een Klinisch Fellowship verworven van ZonMw.

Professor De Graaf is tevens verbonden aan het Institute for Genetic and Metabolic Diseases, waar haar onderzoekslijn is opgenomen in het thema ‘healthy aging en healthy living'.

Prijs
In 2006 ontving Jacqueline de Graaf de Vasculaire geneeskunde prijs, de prijs van de Nederlandse Vereniging voor Vasculaire Geneeskunde.

Zij is bestuurlijk actief in diverse organen waarbij zij zich breed inzet voor het UMC St Radboud (UMC- Raad, DIVAS, Topstafcie, COC).