Normal_1936
AMSTERDAM (Novem) - Een patiënte van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft zelfmoord gepleegd nadat de arts een verkeerde diagnose bij haar had gesteld.

De vrouw beroofde zichzelf destijds van het leven nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze een dodelijke ziekte had die haar hersenen aantastte, schrijft de Volkskrant maandag.

De familie van de vrouw heeft aangifte gedaan. Justitie onderzoekt of er een verband is tussen de diagnose en de zelfdoding. Het OM wil niet zeggen welke aandoening de vrouw volgens Jansen Steur zou hebben gehad.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Jaren geleden werd Jansen Steur in Enschede ontslagen.

Zware medicijnen

Patiënten verkeerden door de verkeerde diagnoses soms jaren in de waan dat ze ongeneeslijk ziek waren en slikten soms onnodig zware medicijnen. In totaal zijn ongeveer veertig aangiften tegen de neuroloog gedaan. Justitie is nog altijd bezig met onderzoek.

Begin 2009 bleek uit onderzoek van Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost dat de specialist in Duitsland werkzaam was. Vervolgens werd een zwarte lijst van disfunctionerende artsen in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat zij niet toch weer in andere ziekenhuizen aan de slag kunnen gaan.