Normal_2032

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft zorg op het gebied van kanker als een van zijn speerpunten. Goede informatie aan patiënten over dit onderwerp is essentieel.

Het artikel van Zorgvisie d.d. 17 maart 2011 getiteld "Tien ziekenhuizen niet goed genoeg in kankeroperaties", waarin gesteld wordt dat 10 ziekenhuizen "aan geen enkele norm voldoen", geeft een verkeerd beeld. Het LUMC levert uitstekende zorg, conform de normen zoals deze zijn gesteld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Zorgkwaliteit
Zorgkwaliteit is essentieel in het LUMC. Daarom werkt het LUMC intensief mee aan het ontwikkelen van kwaliteitaudits (kwaliteitsonderzoeken) op het gebied van Mammacare en Colorectale kanker. Achmea ondersteunt deze ontwikkeling. LUMC-hoogleraar Heelkunde prof. dr. Rob Tollenaar is vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, en direct betrokken bij het opstellen van de nu gestelde normen.

Transparantie
Om de transparantie over kwaliteit van zorg te verbeteren, pleit het LUMC er voor om informatie voor patiënten eenduidig en uniform te presenteren. Landelijk gebeurt dat door middel van jaarlijkse rapportages aan Zichtbare Zorg en aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het LUMC heeft steeds gevonden dat deze gestructureerde aanpak met jaarrapportages een goede manier is om patiënten te informeren en is daarom pas laat in gesprek gegaan met Achmea om aanvullende gegevens alsnog vervroegd aan te leveren.

"Foutieve gegevens"
De interpretatie van de huidige lijst van Achmea door Zorgvisie is onjuist, aangezien de gegevens van het LUMC hierin nog niet zijn opgenomen,. Dit leidt tot verkeerde informatie aan patiënten over kwaliteit van kankeroperaties.

Het LUMC blijft een uitstekende zorgverlener, juist op het gebied van complexe oncologische zorg.