Normal_2235

Professor Jan Hoeijmakers, geneticus van het Erasmus MC heeft de Prijs voor Akademiehoogleraren 2011 gewonnen. Deze prijs van de KNAW ondersteunt de beste onderzoekers op een bepaald vakgebied in hun verdere wetenschappelijke carrière. Het team onder leiding van Hoeijmakers onderzoekt hoe het komt dat mensen verouderen. Hij neemt op 22 juni 2011 de prijs voor zijn levenswerk in ontvangst. Het gaat om een bedrag van één miljoen euro.

Hoeijmakers staat bekend als de verouderingsprofessor. "Hij is de belangrijkste expert in de wereld op het gebied van DNA-onderzoek", aldus de KNAW. De geneticus heeft onder andere onderzocht hoe ons DNA schade oploopt en hoe eiwitten die schade herkennen en weer repareren. Deze schade en de mate waarin deze hersteld kan worden, spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces van mensen.

De internationale jury kent de prijs toe aan Hoeijmakers omdat "hij een groot organisator is. Hij heeft in de loop der jaren diverse wetenschapsgebieden samengebracht om zijn ontdekkingen op het gebied van DNA-herstel te vertalen naar klinische toepassingen. Het wereldwijd geaccepteerde inzicht dat DNA-herstel cruciaal is in de fysiologie, bij celdeling, metabolisme en veroudering, en dat het een sleutelrol vervult bij de preventie van kanker, danken we aan hem", aldus de jury.

Hoeijmakers (60), die sinds 1981 aan het Erasmus MC is verbonden, droomde er als kind al van om veroudering te begrijpen en om methoden te ontdekken die het ontstaan van verouderingsziekten voorkomen of vertragen. Een voorwaarde daarvoor is om meer inzicht te krijgen in de werkelijke oorzaak van ziekten die te maken hebben met leeftijd, zoals kanker, hart-en vaatziekten, botontkalking en Alzheimer.

Het onderzoek van Hoeijmakers en zijn team heeft in de loop der jaren een indrukwekkende prijzenoogst opgeleverd. Zo was er in 1986 de Snoo van ‘t Hoogerhuys Prijs voor de isolatie van het eerste menselijk gen dat DNA repareert. In 1995 ontvingen Hoeijmakers en zijn voorganger Bootsma de Louis-Jeantet Prijs voor onderzoek naar DNA-reparatie. Vier jaar later kreeg hij de gerenommeerde Spinozapremie van de NWO. In 2001 de Josefien Nefkens Prijs voor kankeronderzoek, in 2008 de SENECA-Medaille van de Industrie-Club. Ook viel hem de Advanced Scientist Award ten deel van de European Research Council. Eerder dit jaar kreeg hij de Brupbacher Prijs.