Normal_2241
Het is onrechtvaardig dat patiënten naar ziekenhuizen gaan waarvan bekend is dat ze voor hun aandoening slecht presteren. Cijfers over medische prestaties moeten zo snel mogelijk openbaar worden. Dat vindt voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst. Zij zegt dit in het aprilnummer van Uniek , het magazine van het UMC Utrecht .

Els Borst nam kortgeleden afscheid als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. In magazine Uniek spreekt ze onder meer over het vergelijken van ziekenhuizen. Ze wil dat aan artsen overlaten. “Zij kunnen afspraken maken over wat goede uitkomsten zijn en daarin alle complicerende factoren meenemen. En vaak gebeurt het ook op deze manier, maar die gegevens zijn niet openbaar. Dat blijft onrechtvaardig. Vooral voor die patiënten die naar een ziekenhuis gaan, waarvan het bekend is dat dat wat betreft hun aandoening slecht presteert. Daarom moeten die cijfers toch naar buiten, wat mij betreft zo snel mogelijk.”

Lees hier het hele artikel. Borst was tussen 1976 en 1986 medisch directeur van de voorloper van het UMC Utrecht. In twee paarse kabinetten tussen 1994 en 2002 was ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.