Normal_2261

Elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen zorgt in de toekomst zeer waarschijnlijk voor minder medicatiefouten en ziekenhuisopnamen. De startdatum 1 januari 2012 is echter te vroeg, zo meldt het Erasmuc MC.

Voorbarig

Dr. Jos Aarts en prof. Roland Bal van het iBMG in Rotterdam stellen dat het invoeren van elektronisch voorschrijven per 1 januari 2012 te voorbarig is. Ze raden aan er meer voorbereidingstijd voor uit te trekken.

Medicatiefout

Aarts en Bal onderkennen In Medisch Contact van 25 maart 2011 dat elektronisch voorschrijven in sterke mate kan bijdragen tot afname onnodige ziekenhuisopname als gevolg van medicatiefouten.

Niet volmaakt

Zij vinden de technologie hiervoor nog verre van volmaakt. Het ontbreekt aan standaarden om medicatiegegevens eenduidig uit te wisselen. Ook de communicatie tussen de partijen in de gezondheidszorg (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis, apotheek) is volgens hen nog gebrekkig. De twee auteurs baseren hun uitspraken op langdurig onderzoek dat zij met hun promovendi hebben gedaan.

Visie van IGZ
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt in een reactie in hetzelfde tijdschrift dat elektronisch voorschrijven nu al nuttig is. Dit blijkt echter niet eenduidig uit internationaal wetenschappelijke onderzoek, stellen Aarts en Bal. Bijvoorbeeld, het onderzoek van Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, toont aan dat dokters vaak elektronische waarschuwingen voor ongewenste combinaties van geneesmiddelen negeren. Dat doen artsen, omdat de waarschuwingen niet specifiek genoeg zijn. Bovendien verschijnen er veel te veel meldingen.