Normal_2590

Veel kinderen vinden het ziekenhuis met dokters in witte jassen en ingewikkelde onderzoeken eng. Vaak komt dit doordat kinderen niet weten wat ze te wachten staat.

In het Teddy Bear Hospital kunnen kleuters spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis, medische onderzoeken en behandelingen door dokters, om zo de angst voor dokters en ziek-zijn enigszins weg te nemen. Het Teddy Bear Hospital wordt op dinsdag 26, woensdag 27 en vrijdag 29 april 2011 georganiseerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Rollenspel
Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij ongeveer 500 kleuters van negen basisscholen hun eigen teddy beer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio's van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers. Studenten Geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt.

De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een operatie. De (kleuter)doktoren kunnen zelfs hun Teddyberen voorzien van een professioneel aangelegde gips-poot.

Doel
Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten Geneeskunde die het Teddy Bear Hospital organiseren zelf ook belang bij dit project. Zo kunnen de ruim 150 knuffeldokters hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen. Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen. Ook biedt het project de studenten inzicht in de vakgebieden Kindergeneeskunde en Kinderpsychologie.

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de achtste keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van studenten Geneeskunde. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.