Normal_2396

Dindsdag 29 maart heeft de raad van bestuur van de bestralingskliniek (radiotherapie) voor kanker-patiënten MAASTRO clinic te Maastricht, en de Europese salesdirectie van VARIAN Medical Systems het koopcontract getekend voor zes hypermoderne bestralingsapparaten, de zogenaamde True Beams en de bijhorende berekenings- en verificatie software.

Met dit contract is de aanzet gegeven voor het allereerste bestralingscentrum wereldwijd dat volledig is uitgerust met VARIAN True Beams.

Voor kankerpatiënten in Limburg betekent dit een grotere precisie van de bestraling van een tumor en tegelijkertijd een verkorting van de bestralingstijd per sessie.
Vanaf november 2011 kunnen in Maastricht de eerste kanker-patiënten bestraald worden met de nieuwe apparatuur. Vanaf juni 2012 is ook de dependance van MAASTRO in Venlo volledig uitgerust met VARIAN True Beams.

Maastricht / Venlo
Vanaf september 2011 wordt de bestaande bestralingsapparatuur van MAASTRO clinic in Maastricht gefaseerd vervangen door Varian True Beams en worden in de nieuwe dependance te Venlo 2 nieuwe true beams geplaatst. De Varian True Beam is een bestralingsapparaat dat nieuwe technieken met een hoge betrouwbaarheid biedt. Voor kankerpatiënten in Limburg betekent dit dat de bestralingssessie aanzienlijk korter wordt ten opzichte van met de huidige apparatuur.

Nog precieser
Tevens wordt het mogelijk om een tumor nog precieser dan nu, met een zeer hoge dosis te bestralen, dit door een veel betere kwaliteit van de beelden die voor de positieverificatie zorgen. Gezond weefsel wordt hierdoor beter gespaard en het aantal bijwerkingen kan op termijn verminderd worden.

Bij de apparatuuraankoop hoort ook een uitgebreid softwarepakket voor de ingewikkelde berekeningen van de precieze stralingsdosis en voor de verificatie van alle behandelparameters. Deze software is uniek door de integratie van alle benodigde modules en zorgt er daardoor voor dat er zo weinig mogelijk manuele overdracht plaatsvindt. Er wordt verwacht dat zowel de kwaliteit van behandeling als de patiënt-veiligheid nog verder toenemen.

Eerste true beam centrum
Maria Jacobs, lid raad van bestuur MAASTRO clinic; "Met dit contract wordt MAASTRO het eerste true beam centrum in de wereld. Ik ben zeer verheugd hierover, niet alleen omdat we de eerste in de wereld zijn, maar vooral voor de verbetering die dit betekent voor kankerpatiënten in Limburg en de regio. Daarnaast is het niet enkel een apparatuuraankoop. Ook op het vlak van wetenschappelijk onderzoek zijn afspraken gemaakt voor nauwe samenwerking en kunnen onze onderzoekers verder in hun strijd tegen kanker."