Normal_2454

Organisatiewetenschappers Kees Boersma en Jaap de Heer krijgen €40.000 van Crisisplein voor opdrachtonderzoek naar multidisciplinaire samenwerking bij crisissituaties.

In het project "Netcentrisch werken in ontwikkeling. Een onderzoek naar multidisciplinaire samenwerking met een gedeeld operationeel beeld" willen de onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, nagaan welke invloed de eigenheid (‘kleur' en ‘cultuur') van de hulpdiensten heeft op het delen van informatie, om vervolgens de multidisciplinaire samenwerking te kunnen verbeteren. Ze richten zich daarbij op nieuwe manieren van informatie-uitwisseling tussen de verschillende hulpdiensten die betrokken zijn bij crisismanagement (politie, brandweer, ambulance en gemeenten).

Verwarrende communicatie
Netcentrisch werken is zo'n nieuwe werkwijze, die bedoeld is om snel te komen tot een goed overzicht van een crisissituatie. Op basis van een gedeeld totaalbeeld kunnen hulpdiensten besluiten nemen en tot actie overgaan. Bovendien weten ze van elkaar wat ze doen tijdens de (vaak chaotische) ontwikkeling van een crisis. In de praktijk blijkt echter dat de eigenheid van de verschillende hulpdiensten de vorming van een gedeeld operationeel beeld in de weg kan staan.

Crash Turkish Airlines
De problemen met informatie-uitwisseling tijdens de crash van de Boeing 737-800 van Turkish Airlines in 2009 zijn daar een voorbeeld van, net als de verwarrende communicatie tijdens de brand van een chemische fabriek in Moerdijk begin dit jaar.

Het onderzoek draagt ertoe bij dat netcentrisch werken in de veiligheidregio's geborgd wordt. Het levert bovendien goed casusmateriaal op voor opleidingen en oefeningen van het NIFV, helpt om de werkwijze van informatiedelen binnen de veiligheidsregio aan te scherpen en reikt handvatten aan om het multidisciplinair samenwerken in de veiligheidsregio's te verbeteren.

Opdracht van Crisisplein
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Crisisplein, een projectorganisatie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid. Jeroen Wolbers zal het grootste deel van het onderzoek uitvoeren als onderdeel van zijn promotietraject, in de maanden april t/m september 2011 waarna er wordt gerapporteerd aan Crisisplein.

Het project past binnen het Amsterdam Research on Emergency Administration (AREA), waarvan Kees Boersma de projectleider is en waaraan ook Peter Groenewegen en Pieter Wagenaar deelnemen.