Normal_2612

Dankzij een nieuw echoapparaat kan VUmc onderzoek doen naar echogeleide operaties bij borstkanker. Het echoapparaat is er gekomen dankzij de opbrengsten van een boek dat Mark Osinga schreef over de ziekte en dood van zijn vrouw die aan kanker leed. Arts-onderzoeker Nicole Krekel vertelt.



Foto: Jeroen Oerlemans

Nicole Krekel demonstreert het nieuwe echoapparaat Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Eén op de negen krijgt ermee te maken. Bij niet voelbare tumoren maken de chirurgen in VUmc tijdens de operatie al gebruik van echografie, verricht door de radioloog. Op deze manier is precies te zien wat er weggehaald moet worden. Bij voelbare kwaadaardige afwijkingen gebeurt dat niet. De chirurg kan immers voelen waar de knobbel zit. Maar wat bleek? Nicole Krekel: "Uit onderzoek bij 750 patiënten is gebleken dat bij minstens de helft veel te veel gezond weefsel wordt weggehaald rondom de kwaadaardige afwijking. En desondanks blijkt bij een aantal patiënten toch nog microscopische resten van de afwijking te zijn achtergebleven." Dat pleitte voor onderzoek naar echogeleid opereren. Het onderzoek wordt gesteund door de borstkankerstichting Pink Ribbon. Krekel coördineert het onderzoek onder supervisie van oncologisch chirurgen Sybren Meijer en Petrousjka van den Tol.

Te leen
Er doen zes ziekenhuizen mee. Voor de duur van het onderzoek heeft Toshiba nog twee echoapparaten te leen gegeven. Die staan in het medisch Centrum Alkmaar en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Voor de echogeleide borstoperaties in het Haarlemse Kennemer Gasthuis, de Gelderse Vallei in Ede en het Waterlandziekenhuis in Purmerend, gaat het apparaat van VUmc op reis. Krekel bedient dan het echoapparaat en dus niet een radioloog. "Het eerste halve jaar hebben de chirurgen en ik geoefend met het apparaat. We zijn goed geïnstrueerd door de radiologen van VUmc. Wat we bovendien doen, is voorafgaand aan de operatie met de radioloog kijken waar de tumor zit."

Veelbelovend
De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. In de onderzoeksperiode zijn dertig patiënten met de chirurgische echo geopereerd, onder begeleiding van chirurg Petrousjka van den Tol. "De tumor bleek bij deze groep op één na helemaal weg te zijn, terwijl het verwijderd borstweefsel zo minimaal mogelijk was." Sinds oktober is de studie officieel van start en inmiddels zijn 60 patiënten van de in totaal voor het onderzoek nodige aantal van 120 geopereerd. Ondanks de positieve resultaten is het niet gemakkelijk om iedereen te overtuigen. "Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en specialisten houden graag aan hun eigen geloof vast. Gelukkig zijn de deelnemende ziekenhuizen allemaal heel enthousiast."

Ellen Kleverlaan

Bron: Tracer