Normal_2879

Vandaag, morgen en donderdag vindt het jaarlijkse Teddy Bear Hospital in Leiden plaats op het terrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Gedurende deze dagen zullen 900 kleuters met hun zieke knuffelbeesten langskomen.

Ruim 200 geneeskundestudenten springen in de rol van berenarts; voor hen is de omgang met kinderen een leerzame ervaring.

Veel kinderen hebben last van ‘wittejassenangst'. De wereld van witte jassen en stethoscopen is voor hen een onbekende. Wanneer kleuters in aanraking komen met het ziekenhuis is dat vaak beangstigend. Het Teddy Bear Hospital wil deze angst verkleinen door het nabootsen van een ziekenhuis waar kleuters van 4 tot 7 jaar met hun knuffeldier naartoe komen. De kleuters, afkomstig van verschillende scholen in Leiden en Oegstgeest, mogen zelf bedenken waar hun knuffelbeest voor behandeld moet worden.

De huisartsen zullen in een vraaggesprek met de kleuter achterhalen wat er mis is met de knuffel. Daarna wordt de knuffel doorverwezen naar een chirurg, radioloog of gipsmeester. Tot slot komt de kleuter met zijn knuffel langs de apotheek waar er een geneesmiddel klaar ligt. Studenten willen hiermee de kleuters kennis laten maken met de gezondheidszorg en het kind laten ervaren dat de dokter niet eng hoeft te zijn.

Initiatief van IFMSA-NL
Het Teddy Bear Hospital is een project van International Federation of Medical Students'Associations - The Netherlands (IFMSA-NL). IFMSA-NL maakt deel uit van twee internationale geneeskundestudentenverenigingen die zich richten op ‘global health' en alles wat daarop van invloed is, zoals volkgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten.