Normal_2734

"De sluiting van topspecialistische klinieken in academische ziekenhuizen is een klap in het gezicht van patiënten die afhankelijk zijn van deze specialistische zorg. Het kabinet kijkt toe hoe academische ziekenhuizen stukje bij beetje ontmanteld worden."

Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op het besluit van het academisch ziekenhuis Maastricht om twee superspecialistische afdelingen per 1 mei te sluiten. Hij wil dat Minister Schippers het proces van sluiting bevriest zolang de Kamer hier nog niet over gesproken heeft.

De afdelingen immunologie en longziekten (sarcoïdosis) van het academisch ziekenhuis Maastricht behoren tot de absolute wereldtop. Van Gerven: "Voor de behandeling van ernstige sarcoïdose is geen alternatief voor Maastricht. Patiënten met ernstige afweerstoornissen moeten honderden kilometers verderop naar Groningen, dat is niet aanvaardbaar. Eerst moet er een fundamenteel debat komen over de toekomst van de academische ziekenhuizen in Nederland. Daarbij moet de patiënt en niet de financiën of strategische individuele afwegingen van ziekenhuizen centraal staan."

Het besluit tot sluiting van de klinieken hing al een jaar in de lucht. In de Tweede Kamer zijn diverse debatten over de handelwijze van het academisch ziekenhuis Maastricht gevoerd. Vorig jaar werd sluiting afgewend nadat Minister Klink op initiatief van Van Gerven het ziekenhuis terugfloot. Minister Schippers lijkt dat echter niet van plan te zijn.

Op voorstel van de SP heeft de kamer ingestemd met een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer over de toekomst van de academische ziekenhuizen in Nederland. Van Gerven: "De toekomst van de academische ziekenhuizen mag niet, zoals nu dreigt, in handen komen te liggen van enkele tientallen managers, maar moet op democratische wijze worden bepaald. Juist voor academische ziekenhuizen is het belangrijk dat de toegankelijkheid, bereikbaarheid en kwaliteit gewaarborgd worden."